Ga naar hoofdinhoud

Lancering merk 100 % Kringloop

Nationale Kringloopdag zaterdag 6 oktober

Het is dubbel feest op zaterdag 6 oktober bij meer dan 100 kringloopwinkels die zijn aangesloten bij de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland. Niet alleen vieren zij de 10e Nationale Kringloopdag, maar tevens wordt het nieuwe paraplumerk 100%Kringloop! gelanceerd. Voor deze jubileum editie van de Nationale Kringloopdag is iedereen uitgenodigd om dit feest mee te vieren. Gezellig in een versierde winkel waar je alles te weten komt over 100% Kringloop! En natuurlijk prachtige spullen kunt vinden.

Dit jaar valt de Nationale Kringloopdag samen met de lancering van het paraplumerk 100% Kringloop. Vanaf die dag hangen de bordjes 100% kringloop op de gevel van alle aangesloten winkels. Daarmee onderscheiden deze winkels zich van andere kringloopwinkels. De leden die aangesloten zijn bij de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) zijn allemaal sociale ondernemingen met het Keurmerk Kringloopbedrijven®. Dit garandeert dat de kringloop!winkel professioneel georganiseerd is en verantwoordelijk omgaat met mens en milieu.

Ook bij de ARM is het feest!  Op de vestiging op de Verlengde Hoogravenseweg 63 is er een Kringloopmarkt van 11.00 tot 16.00 uur en een schilderijen expositie (gemaakt door een medewerker).  De vestiging op de OudeGracht staat in het teken van de Dutch fashionweek en hier zal er o.a. een Mode- en stylingwedstrijd georganiseerd worden. Daarnaast is er koffie, thee, lekkers met livemuziek op alle vestigingen.

100% Mens Een 100% Kringloopwinkel staat voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en biedt vaak werkplekken voor mensen voor wie het lastig is om een reguliere baan te vinden. Dat kunnen bijvoorbeeld langdurig werklozen zijn, mensen met een beperking of ex-gedetineerden. Ook voor vrijwilligers of gepensioneerden zijn er werkplekken. In 2017 bestond landelijk bijna de helft van de medewerkers uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of vrijwilligers.

100% Milieu Een andere belangrijke doelstelling van een 100%Kringloop!winkel is het hergebruiken van spullen en materialen, wat een stuk beter voor het milieu is dan recyclen of nieuw produceren. Een 100% Kringloop!winkel zamelt per jaar gemiddeld 100.000 kilo textiel en 430.000 kilo huisraad in. Door spullen nog een tweede, derde of vierde leven te geven, zorgen kringloopwinkels voor een vermindering van de afvalberg. Goederen die niet meer verkocht kunnen worden laten zij op een verantwoorde manier verwerken. Van de 139 miljoen kilo aan goederen die de 100% Kringloop!winkels per jaar ophalen, wordt 38 procent opnieuw verkocht of hergebruikt. Nog eens 41 procent wordt gerecycled. Dit komt dus niet op de afvalberg en dat scheelt 105 miljoen kilo CO₂-uitstoot. Dat staat gelijk aan bijna 58.000 voetbalvelden.

Missie & Visie BKN De Nationale Kringloop wordt georganiseerd door de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland. De missie van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland luidt: ‘BKN staat voor een circulaire economie, een inclusieve maatschappij en een professionele kringloopbranche’.

 Enkele feiten en cijfers over Kringloop:

  • De kringloopbranche biedt betekenisvol werk aan 13.500 mensen
  • In 2017 is 139 miljoen kg aan spullen ingezameld, 38 % daarvan werd verkocht in de winkel en nog eens 41% gerecycled
  • Daarmee is naar schatting 105 miljoen kg aan CO2 uitstoot bespaard, wat gelijk staat aan 58.000 voetbalvelden aan bos.
Back To Top